BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Romanya'da görülen ceviz zararlısının bir örneği tespit edildi

Yayın Tarihi : 29/07/2021
Üniversitemiz Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yafes Yıldız ve ekibi tarafından Romanya'da görülen ceviz zararlısının bir örneği tespit edildi.

Üniversitemiz Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yafes Yıldız ve ekibine Romanya’dan gönderilen ceviz örneklerinde zararlılar tespit edildi. Avrupa kıtasında ilk olarak 2008 yılında Ukrayna'da görülen ve 2015 yılında ülkemizde de tespit edilen ceviz zararlısının Orta Asya kökenli Garella Musculana (Asya ceviz güvesi) olduğu sonucuna varıldı.

Yapılan çalışmayla Romanya’da da Asya ceviz güvesinin tespit edildiğinin altını çizen Yıldız, “Asya ceviz güvesi, 2018-2020 yılları arasında Romanya'da ilk kez tespit edilmiş oldu. Garella musculana, Romanya'da hem fidanlarda hem de 50 yaşındaki ceviz ağaçlarında görülmüştür. Asya ceviz güvesinin Romanya'da tespitini içeren makalemiz Avrupa ve Akdeniz Bitki Koruma Örgütü'nün (EPPO) Ulusal Bitki Koruma kuruluşlarını ilgilendiren dergisinde yayınlanmıştır. Romanya'daki bu tespiti içeren makale, özetleri de Rusça ve Fransızca olarak yayınlandı” ifadelerini kullandı.

Yıldız, çalışmanın alandaki ilkleri içinde barındırdığını aktararak “Ichneumonidae familyasına bağlı Anomaloninae, Cryptinae ve Pimplinae alt familyalarına ait türler Garella musculana'nın pupa parazitoidi olarak ilk kez tespit edilmiştir. Anomaloninae alt familyasına ait türlerin ise Garella musculana'nın pupa parazitoidi olduğu yine ilk kez bizim çalışmalarımızla ortaya konulmuştur. Ayrıca Garella musculana'nın moleküler yöntemlerle teşhisini ilk kez yapmış olup, DNA dizilimleri dünyada ilk kez tarafımızdan yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. Dünyada bir ilk olan çalışmamızla Asya ceviz güvesinin genleri DNA bankasında yerini alacak” dedi.

Canlının yumurtalarının da ilk kez renkli olarak görüntülendiğinin altını çizen Yıldız, “Bu böceğin 1912 yılında yapılmış yumurtasının kara kalem dışında başka bir görüntüsü yoktu. Bunun yumurtasını dünyada ilk kez renkli olarak fotoğrafladık. Bu konudaki çalışmalarımız kararlılıkla sürdürülmekte. Üniversitemiz ve ayrıca Tarım Bakanlığının da sağladığı destek ve eğitim yelpazesiyle, organizmaların tarım alanlarında yaptığı zararları, yaşam döngülerini tespit etmeye ve tüm bu zararlılarla mücadele etmeye devam ediyoruz” şeklinde ifadelere yer verdi.

Üniversitemizin nitelikli insan kaynağıyla bilim dünyasına katkı sunmaya devam ettiğinin altını çizen Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Bartın Üniversitesi olarak bilimsel üretkenliğimizi her geçen gün arttırıyor, bölgemizden başlayarak ülkemizin kalkınmasına değer katıyoruz. Sürdürülebilir bir gelişim anlayışıyla devam ettirdiğimiz yolculuğumuzda hep daha iyisini hedefliyoruz. Bu doğrultuda yaptıkları çalışmalar dolayısıyla Doç. Dr. Yafes Yıldız ile birlikte çalışma ekibini tebrik ediyor, başarılarının katlanarak artmasını diliyorum” diye konuştu.

SON Haberler

  • BARÜ’lü Kaan Kahriman 3 altın madalyayla Avrupa şampiyonu oldu

  • BARÜ 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarında 9 farklı ülkeden projeler sergilenecek

  • Rektör Uzun, Tarım Orman Ekranı “Yeşil Yakalılar” programına konuk oldu

  • BARÜ’nün URAP Türkiye Sıralamasındaki yükselişi devam ediyor

  • Rektör Uzun’dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı

  • BARÜ yürütücülüğündeki BİRUS Projesi İspanya’da tanıtıldı

  • Çölleşme ve erozyonla mücadelede ortak yapılabilecekler konuşuldu

  • BARÜ öğrenci kulüpleri yeni takım arkadaşlarıyla bir araya geldi

  • BARÜ ihtisaslaşan üniversite koordinatörleriyle bir araya geldi

  • BİRUS projesiyle iş birliği içinde yapılan çalışmalar tanıtıldı